Ga naar de inhoud

Hart voor Medemblik wil stoppen met het recycle-tarief

Hart voor Medemblik is een groot voorstander van afvalscheiding en het verminderen van restafval. Dat moet echter in balans zijn met het gebruiksgemak voor inwoners.
Dit kan door te investeren in machines die het afval scheiden. Dat betekend geen recycle-tarief maar machinaal nascheiden, met nascheiding kunnen we efficiënter het afval scheiden. Dat is goed voor het milieu en kan de samenleving geld besparen.

Het recycle-tarief is ondoordacht en onlogisch!
Per 1 januari 2022 is het afvalbeleid in gemeente Medemblik op de schop gegaan. Het nieuwe afvalbeleid heeft verstrekkende gevolgen en werd in zeer korte tijd vlak door de coalitie van VVD, CDA, GemeenteBelangen en MORGEN door de gemeenteraad geduwd.

Inwoners werden hierdoor overvallen, ze zijn niet tot nauwelijks betrokken geweest bij de invoering. De inwoners die van zich lieten horen werden niet serieus genomen. Huishoudens hoorden pas na de besluitvorming wat de gevolgen voor hun woonomgeving waren.

Het kan zijn dat huishoudens goedkoper uit zijn met het recycle-tarief. Maar uit ervaringen, in bijvoorbeeld Arnhem, blijkt dat inwoners vaak meer geld kwijt zijn en dat er meer overlast is van dumpingen of dat mensen hun afval in de groene/oranje bak gooien. HVC maakt hierdoor extra kosten, bijvoorbeeld met het opruimen van de afvaldumpingen en het recyclebare afval nog een keer laten scheiden. Extra kosten die in rekening worden gebracht voor de gemeente die ze vervolgens weer doorberekend in haar afvalstofheffing.

Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Medemblik houdt geen rekening mee met de gezinssamenstelling of hoe iemand woont. Neem bijvoorbeeld de senioren die een bovenwoning hebben, zij moeten het afval ‘opsparen’ voordat zij de afvalzak kunnen weggooien want als zij dat niet doen betalen zij 2,79 euro per keer dat ze de ondergrondse container gebruiken. Maar ook jonge gezinnen en inwoners met medisch afval zijn de dupe door het nieuwe beleid. Zij hebben veel meer afval, dus moeten zij meer betalen. 

Dit komt dus neer op hogere kosten voor de belastingbetaler, veel meer vervuiling in uw woonomgeving of het platteland en plasticafval wat niet meer hergebruikt kan worden. Hart voor Medemblik gaat dit ondoordachte afvalbeleid (recycle-tarief) stoppen en heeft een veel logischer afvalbeleid voor ogen.

Hart voor Medemblik wil:

  1. Stoppen met het recycle-tarief;
  2. Inwoners worden vooraf betrokken bij het afvalbeleid;
  3. Een vast-tarief, geen verrassingen achteraf;
  4. Nascheiden van het afval;
  5. Ruimere openingstijden voor het afvalaanbiedstation: ’s avonds en in de weekenden;
  6. Stoppen de exorbitante verhogingen van de afvaltarieven (2021: 35%!);
  7. Boetes afvaldump flink omhoog. Met stevige handhaving en het verhalen van schade;
  8. Inwoners die zwerfafval opruimen, worden gestimuleerd, beloond en ondersteund;
  9. De afvalstoffenheffing is bedoeld voor afvalverwerken. Niet voor windmolens en zonnepanelen;
  10. De optie open houden om van afvalverwerker te wisselen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp