Wognum, 26 september 2024 – Hart voor Medemblik is verheugd over het besluit van het Rijk om het project voor ruim 2,5 miljoen drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer definitief te stoppen. Het omstreden plan, dat eerder al op veel weerstand stuitte bij omwonenden, natuurorganisaties en lokale bestuurders, wordt door Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei afgeschoten vanwege de grote risico’s voor natuur, waterkwaliteit en de leefomgeving van boeren en vissers.
Hart voor Medemblik heeft zich de afgelopen vier jaar fel verzet tegen dit ‘prestigeproject’ dat zou leiden tot onaanvaardbare druk op het kwetsbare Natura2000-gebied en de omgeving. Tjeu Berlijn, raadslid van Hart voor Medemblik, reageert opgetogen: “We hebben vanaf het begin gezegd dat dit plan niet realistisch en onverantwoord was. Het IJsselmeer is geen plaats voor drijvende zonnepanelen. Het is goed dat het Rijk nu luistert naar de bezwaren van de regio en deze verstandige beslissing heeft genomen.”
Geen impact op RES-aanbod van onze regio
Het besluit om het project te stoppen heeft geen directe impact op het RES-aanbod (Regionale Energie Strategie) van onze gemeente of regio. Ten eerste viel dit project niet onder de RES Noord-Holland Noord. Ten tweede ligt het RES-bod van Noord-Holland Noord al ver boven de gestelde eisen. Daarom is het belangrijk om bij de feiten te blijven en geen onrust te zaaien met onjuiste informatie zoals recent wel is gebeurd met het Noordhollands Dagblad en door de CDA-wethouder Nederpelt over dat er ‘duizenden windturbines bij komen.’
Risico’s voor natuur en omgeving onacceptabel
Naast de impact op de natuur zou het project ook plaatsvinden nabij een schietgebied van Defensie, wat zowel veiligheidsrisico’s als schade aan de zonnepanelen met zich mee zou brengen. De nadelige effecten voor boeren, vissers en de drinkwatervoorziening zijn andere belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan de afwijzing van het plan.
Hart voor Medemblik blijft zich inzetten voor duurzame en verantwoorde energieoplossingen die rekening houden met de belangen van mens en natuur. Berlijn vervolgt: “Wij willen graag meewerken aan de energietransitie, maar niet ten koste van onze leefomgeving en ons erfgoed. We zijn blij dat deze boodschap eindelijk is doorgedrongen in Den Haag.”