Ga naar de inhoud

Hart voor Medemblik wil extra geld voor zwembad Wervershoof

  Hart voor Medemblik zet lokale gemeenschap voorop: Raadslid M. Hoogewerf wil geld reserveren voor belangrijke projecten bij intrekking spreidingswet


  Raadslid M. Hoogewerf van Hart voor Medemblik heeft een motie ingediend om de financiële toekomst van een drietal projecten in de gemeente Medemblik veilig te stellen en belangrijke lokale projecten te realiseren, in afwachting van de verwachte intrekking van de spreidingswet door de nieuwe coalitie in Den Haag.
  Met de vorming van een nieuwe coalitie in Nederland is de kans groot dat de spreidingswet – die gemeenten verplicht asielzoekers te huisvesten – wordt ingetrokken. Voor Medemblik betekent dit een enorme verlichting van verplichtingen en opent het de deur naar investeringen in onze eigen gemeenschap.
  De afgelopen jaren heeft Medemblik aanzienlijke overschotten gegenereerd uit rijksbijdragen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In 2022 was er een overschot van €1.432.000,- en in 2023 een overschot van €3.684.100,-, wat ons een totaal van meer dan 5 miljoen euro oplevert. Dit geld ligt nu klaar om te worden geïnvesteerd in de toekomst van onze eigen inwoners.

  Concrete investeringen in onze gemeenschap
  De motie van raadslid Hoogewerf roept op om deze overschotten te reserveren totdat duidelijk is dat de spreidingswet daadwerkelijk wordt ingetrokken. Zodra dit gebeurt, zullen de gereserveerde middelen onmiddellijk worden ingezet voor drie cruciale projecten in Medemblik en niet terugvloeien in de algemene reserve zoals in een aantal andere gemeenten heeft plaatsgevonden. De drie projecten:

  1. Een nieuw overdekt zwembad in Wervershoof
  2. Een tweede sporthal in Wognum
  3. Het dorpshuis in Abbekerk


  Elke project krijgt een gelijk deel van het gereserveerde bedrag, zodat alle inwoners van onze gemeenschap profiteren.

  Waarom dit belangrijk is?
  Raadslid Hoogewerf benadrukt: “Het is tijd om de focus terug te brengen naar onze eigen inwoners. De gemeente heeft hard gewerkt om deze financiële buffer op te bouwen en nu moeten we ervoor zorgen dat dit geld terechtkomt waar het echt nodig is. Een nieuw zwembad, een sporthal en een dorpshuis zijn niet zomaar projecten; dit zijn beloftes die jaren terug zijn gemaakt. Dit is een kans om onze gemeente sterker, gezonder en hechter te maken.