Ga naar de inhoud

Hart voor Medemblik wil zonnepanelen op daken, niet op (landbouw)grond

  Medemblik – Hart voor Medemblik, de lokale politieke partij, roept op tot een heroverweging van het huidige beleid rondom zonnepanelen in de gemeente. Raadslid Tjeu Berlijn benadrukt de noodzaak van het stimuleren van zonnepanelen op daken, in plaats van het inzetten van (landbouw)grond voor zonneparken.

  Inwoners van de gemeente Medemblik, met name in het beschermde dorpsgezicht van Twisk, ervaren hoge energieprijzen en willen zonnepanelen op hun daken plaatsen om hun energiekosten te verlagen. Echter, strikte regels en vergunningen beperken deze mogelijkheden, terwijl inwoners steeds vaker zien dat grond gebruikt wordt voor zonnepanelen.

  “Ook Medemblik maakt sinds 2021 een uitzondering”, aldus een artikel op NHNieuws, maar volgens Hart voor Medemblik blijft het onduidelijk of dit daadwerkelijk het geval is. Tjeu Berlijn stelt dat de gemeente niet proactief meedenkt in oplossingen, waardoor inwoners zich gefrustreerd en machteloos voelen.

  Hart voor Medemblik heeft raadsvragen gesteld aan het college en vraagt zich af of de CDA-wethouder liever zonnepanelen op (landbouw)grond ziet dan op daken. De partij pleit voor een beleid dat de nadruk legt op het stimuleren van zonnepanelen op daken, met aandacht voor zowel het behoud van het cultuurhistorische karakter.

  In de raadsvragen vraagt Hart voor Medemblik om betere communicatie en samenwerking met inwoners, een heroverweging van het huidige beleid, het verminderen van bureaucratische rompslomp bij vergunningsaanvragen, en het toepassen van een eerlijk en consistent beleid. Daarnaast wil de partij dat de gemeente de groeiende vraag naar zonnepanelen in beschermde stadsgezichten adresseert, zonder afbreuk te doen aan de culturele en historische waarde van de dorpen en stad.

  Hart voor Medemblik hoopt op een constructieve houding van het college en een beleidswijziging die inwoners helpt hun energiekosten te verlagen, landbouwgrond te behouden en duurzame energieopwekking op daken te stimuleren.