Ga naar de inhoud

Linda van Eekelen (HvM) wil een strijdplan voor de Japanse Duizendknoop!

    Bij kinderboerderij de Put in Andijk is recent de grondsanering afgerond. In de aangevoerde grond zat de Japanse Duizendknoop. Waar de grond vandaan kwam was niet duidelijk. 

    De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die razendsnel groeit en die moeilijk tegen te houden is. De wortels van de Japanse duizendknoop kunnen uiteindelijk in gebouwen, leidingen komen. Ook breekt de duizendknoop het wegdek open en tast funderingen aan. Gemeente Amersfoort heeft destijds 700.000 euro uitgegeven aan de bestrijding omdat het zij te laat waren met ingrijpen. 

    Diverse gemeenten hebben beleid gemaakt om de Japanse duizendknoop, samen met inwoners, te bestrijden. Hart voor Medemblik heeft daarom de volgende vragen aan het college:

    Raadsvragen

    1. Welk beleid heeft de gemeente betreffende het bestrijden van de Japanse duizendknoop? 
    2. Wordt deze problematiek in een overleg met omringende gemeenten besproken?
    3. Welke bestrijdingsmethoden worden gebruikt en wat zijn tot nu toe de ervaringen?
    4. Is er een overzicht op welke plaatsen de Japanse duizendknoop in de gemeente groeit?
    5. Hoe kunnen inwoners (meer) betrekken bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop in zowel de openbare ruimte als in eigen tuin?

    Bij de grondsanering in Andijk was niet bekend waar de grond vandaan kwam. In de aangevoerde grond zat de Japanse Duizendknoop. 

    6. Kan het college toezeggen om in het vervolg bij te houden waar de grond vandaan komt? En gelijk actie te ondernemen, mocht er een invasieve exoot aanwezig zijn in de grond, dit zowel op de locatie waar de grond vandaan komt als op de locatie waar de grond naar toe gebracht is?