Wognum – Schuldpreventie en vroegsignalering zijn al langere tijd belangrijke speerpunten voor Hart voor Medemblik. De partij stelt nu raadsvragen om te achterhalen welke stappen de Gemeente Medemblik zet om inwoners en ondernemers sneller en effectiever te ondersteunen bij (beginnende) schulden. Met de nieuwe middelen die het kabinet beschikbaar stelt, ziet Hart voor Medemblik kansen om de hulpverlening te versterken.
Extra middelen voor schuldhulpverlening: Wat doet Medemblik?
Het kabinet erkent het belang van tijdige schuldhulpverlening en stelt jaarlijks 20 miljoen euro extra beschikbaar voor gemeenten om de capaciteit en het personeel uit te breiden. Hart voor Medemblik wil weten hoe de gemeente Medemblik van plan is deze middelen in te zetten. “We hebben keer op keer aandacht gevraagd voor de noodzaak van een goede schuldpreventie. Het is belangrijk dat deze extra middelen niet blijven liggen, maar direct worden ingezet om onze inwoners en ondernemers beter te helpen,” aldus Tjeu Berlijn, voorman van Hart voor Medemblik.
Ondersteuning voor ondernemers en gebruik van technologie
Een andere belangrijke vraag van Hart voor Medemblik gaat over de ondersteuning voor kleine ondernemers en ZZP’ers met (beginnende) schulden. Eerder heeft de gemeenteraad ingestemd met een motie die de nadruk legt op hulp aan deze groep. “We willen weten welke stappen er zijn gezet sinds de aanneming van deze motie om schuldhulpverlening voor ondernemers toegankelijker te maken. Ondernemers zijn de ruggengraat van onze lokale economie, en zij verdienen onze steun,” zegt Berlijn.
Daarnaast vraagt Hart voor Medemblik of de gemeente bereid is gebruik te maken van nieuwe technologieën, zoals het dashboard dat het kabinet ontwikkelt, waarmee burgers hun schulden eenvoudig kunnen inzien. Dit zou inwoners kunnen helpen om hun schulden sneller in kaart te brengen en zo de stap naar hulpverlening kleiner te maken.
Deelnemen aan landelijke pilots en evaluatie huidig beleid
Met nieuwe landelijke initiatieven, zoals een experiment voor vroegsignalering bij betalingsachterstanden bij de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen, ziet Hart voor Medemblik kansen voor de gemeente om hier actief aan deel te nemen. “We willen dat de gemeente alles op alles zet om betalingsproblemen vroegtijdig op te sporen, zodat mensen niet verder in de problemen raken,” aldus Berlijn.
Tot slot vraagt Hart voor Medemblik om een evaluatie van het huidige beleid en een inventarisatie van knelpunten bij de uitvoering van vroegsignalering en schuldhulpverlening. De partij hoopt dat succesvolle modellen zoals de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en Geldfit Zakelijk als voorbeeld kunnen dienen om het beleid te verbeteren.