Ga naar de inhoud

Transparantie en eerlijkheid in het geding, Hart voor Medemblik spreekt afkeuring uit over de handelwijze van het college

    Het is heel erg belangrijk dat raadsleden tijdig, volledig en waarheidsgetrouw antwoord krijgen op hun vragen. Hier draaide het om in de op 1 december ingediende motie van Hart voor Medemblik-raadslid Niels de Waal, die donderdag 22 december in de raad werd behandeld. Deze motie heeft betrekking op de zaak waarin HVC lang geleden via de gemeente een bedrag aan inwoners van Midwoud en Oostwoud heeft gedoneerd ter compensatie voor de aanleg van de zonneweide tussen die 2 dorpen. De inwoners wilden dat daarmee het karakteristieke varkensboetje in Oostwoud opgeknapt zou worden. Dat opknappen is nog steeds niet gebeurd en inmiddels stort het gebouwtje bijna in. 

    Er kwamen tegenstrijdige geluiden over hoeveel geld er door HVC gegeven was; 250.000 euro, maar ook 200.000 euro werd genoemd. Daarom wilde Hart voor Medemblik bijvoorbeeld weten om hoeveel geld het nou echt ging en of dat volledige bedrag er nog steeds is. Na vasthoudend doorvragen van ons raadslid Niels de Waal is in juni door het college geantwoord dat er van de oorspronkelijke 250.000 euro 50.000 euro aan iets anders is besteed dan voor het opknappen van Het Boetje. Maar er was (en is?) nog veel meer waarop antwoord moest (en moet?) komen. Daarom heeft Niels op 22 augustus nieuwe vragen gesteld. Toen er in november nog steeds geen antwoorden op die vragen waren gekomen heeft hij namens Hart voor Medemblik op 1 december een motie van afkeuring ingediend die op 22 december in de gemeenteraad werd behandeld: LINK

    Tijdens zijn maandenlange zoektocht om alle relevante informatie, stukken en antwoorden op tafel te krijgen is Niels geconfronteerd met allerlei obstakels, zoals het niet krijgen van gevraagde stukken en het keer op keer uitstellen van beantwoording van zijn vragen. Ook kwamen er op zijn vragen vaak ontwijkende, halve en tegenstrijdige antwoorden of kwam er helemaal geen antwoord. Niels ontdekte gaandeweg zelfs dat de gemeenteraad, maar ook een initiatiefnemer met een plan voor Het Boetje door het college en de gemeente onjuist zijn geinformeerd. 

    Deze manier van handelen maakt het voor raadsleden heel moeilijk om hun controlerende taak te kunnen uitvoeren en om tot goede besluitvorming te kunnen komen. De motie die Niels namens Hart voor Medemblik indiende riep daarom elk raadslid op om zijn of haar afkeuring uit te spreken over de handelwijze rond de beantwoording van vragen in deze zaak. Daarnaast werd het college formeel opgeroepen om de beantwoording van raadsvragen te verbeteren en om de fundamentele rechten van raadsleden op het gebied van het stellen van vragen en het inzetten van raadsmiddelen blijvend te respecteren. Dat is essentieel in de politiek. 

    Bijzonder is dat tijdens de behandeling van de motie bleek dat alle partijen en zelfs de wethouder het inhoudelijk met die motie eens waren, maar dat er toch door de coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen, D66 en MORGEN! en door Groenlinks “tegen” werd gestemd. De reden? Alleen de titel / het middel “Motie van Afkeuring”. Die vond men te zwaar.