Beste inwoners van Medemblik en Opperdoes,
In de afgelopen dagen zijn er al bijna 500 reacties binnengekomen over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in Medemblik. Bedankt voor het delen van uw ideeën, meningen maar ook uw zorgen.
Op basis van alle inbreng hebben we 45 vragen opgesteld. Deze ‘commissievragen’ gaan onder andere over de gevolgen van het AZC voor onze inwoners en ondernemers, de kosten, de druk op zorg en onderwijs, en hoe de veiligheid voor iedereen gewaarborgd blijft.
Op 3 maart is er een commissievergadering in het gemeentehuis in Wognum waarin dit onderwerp wordt besproken. Dit is het moment waarop niet alleen de politieke partijen hun mening geven, maar ook inwoners de kans krijgen om hun zorgen direct met de gemeenteraad te delen. Inwoners kunnen zich aanmelden om in te spreken tijdens deze vergadering.
Hart voor Medemblik staat voor een menselijk, maar realistisch asielbeleid. Als gemeente hebben we onze verantwoordelijkheid al genomen door onderdak te bieden aan meer dan 500 Oekraïense vluchtelingen. Dit toont aan dat gemeente Medemblik bereid is te helpen waar dat nodig is en waar dat kan.
Toch legt de landelijke overheid, met de invoering van de spreidingswet, onze gemeente nog meer verplichtingen op, zonder voldoende oog te hebben voor de lokale draagkracht, de druk op voorzieningen en de financiële gevolgen. De wet dwingt gemeenten een keuze op: óf de raad stemt in met een eigen invulling van een opvanglocatie, óf Den Haag wijst zelf een locatie aan zonder dat Medemblik daar zeggenschap over heeft. Dit voelt niet als een echte keuze, maar als dwang vanuit de landelijke overheid.
De commissievragen:
1. Juridische en beleidsmatige kaders
- Kan het college bevestigen dat in dit voorstel daadwerkelijk wordt gesproken over een maximale termijn van vijf jaar en niet over een minimale termijn van vijf jaar?
- Indien er sprake is van een maximumtermijn, hoe verhoudt zich dat tot de wettelijke verplichting van de Spreidingswet waarin het coa zoekt naar plekken met een minimum van 5 jaar?
- Wat gebeurt er als de opvangperiode van vijf jaar afloopt en het Rijk besluit om de opvang te verlengen?
- Zijn er scenario’s waarin kleinere opvanglocaties over meerdere dorpen worden verdeeld om de druk op onderwijs en zorg te verminderen?
- Kan het college bevestigen dat inwoners op 3 maart de mogelijkheid hebben om in te spreken tijdens de commissievergadering, zodat zij hun wensen en zorgen met betrekking tot de komst van het AZC kunnen delen met de commissie en de gemeenteraad?
- Op welke wijze wordt deze inspraakmogelijkheid actief onder de aandacht van inwoners gebracht?
2. Financiële aspecten
- Het raadsvoorstel geeft aan dat na 2031 een negatief financieel effect ontstaat door doorlopende rente- en afschrijvingslasten. Kan het college inzicht geven in de exacte structurele financiële druk die dit met zich meebrengt voor de gemeente na 2031 en wanneer deze eindigt?
- Kan het college de totale kosten van de lening specificeren?
- Zijn er scenario’s doorgerekend waarin deze lasten structureel worden opgevangen binnen de gemeentelijke begroting?
- Op welke wijze denkt het college het structurele tekort na 2031?
- Zijn er kosten niet meegenomen in de huidige berekeningen (zoals maatschappelijke impact, extra handhaving, onderwijs, zorg)?
- Kan het college garanderen dat het aantrekken van deze lening niet zal leiden tot een verhoging van de lokale lasten (zoals OZB en andere gemeentelijke heffingen)?
- Welke concrete maatregelen neemt het college om deze kosten binnen de begroting op te vangen?
- Aan welke ‘knoppen’ wil het college draaien: worden er bezuinigingen verwacht op voorzieningen of subsidies?
- Zo ja, welke voorzieningen of subsidies komen dan mogelijk onder druk te staan?
- Hoe verhoudt deze beslissing zich tot het beleid van de gemeente om verantwoord met belastinggeld om te gaan?
3. Lokale economische impact
- Kan de gemeente als voorwaarde stellen dat alle aanbestedingen rondom een AZC (catering, beveiliging, onderhoud) primair naar lokale ondernemers gaan zoals beschreven in ons eigen inkoopbeleid?
- Zijn er specifieke regelingen waarmee lokale bedrijven financieel kunnen profiteren van de komst van een AZC?
4. Ruimtelijke ordening en infrastructuur
- Zijn de kosten voor de sloop van de stallen meegenomen in de totale projectkosten van €3.000.000, of komen deze er nog bovenop?
- Indien deze kosten niet zijn meegenomen kan het college dan een indicatie geven van de verwachte kosten voor de sloop en hoe deze gefinancierd worden?
- Is er onderzoek gedaan naar mogelijke bodemverontreiniging onder de veestallen?
- Indien sanering noodzakelijk is, welke kosten zijn hiermee gemoeid en op welke manier worden deze gedekt?
- Is er een risico dat eventuele saneringskosten de projectbegroting verder onder druk zetten?
- Wat gebeurt er als de bestemmingswijziging wordt aangevochten door belanghebbenden? Kan dit het proces vertragen of zelfs blokkeren?
- Op welke manier wordt de ontsluiting van het terrein uitgevoerd?
- Kunt u garanderen dat het doortrekken van de parallelweg langs de Markerwaardweg geen (verdere) vertraging oploopt door de plaatsing van het AZC op nabij deze locatie?
- Bewoners van het AZC kunnen er ook voor kiezen om richting Opperdoes te gaan, zij zullen dan de Markerwaardweg over moeten steken. Wat gaat u doen om de veiligheid op dit punt te verbeteren?
- Overweegt het college, tegen de wens van de meeste van de omwonenden, om deze oversteekplaats te sluiten?
5. Veiligheid en handhaving
- Er wordt gesproken over een veiligheidsplan met drie niveaus (op, rond en in de stad Medemblik). Wat zijn de concrete maatregelen om overlast en onveiligheid te voorkomen?
- Wordt er ook een veiligheidsplan gemaakt voor Opperdoes?
- Hoe wordt omgegaan met eventuele meldingen van overlast?
- Hoe wordt gegarandeerd dat mogelijke extra politie-inzet rond het AZC niet ten koste gaat van de handhaving in andere wijken en dorpen?
- In andere gemeenten zijn extra BOA’s en politie ingezet rondom opvanglocaties om de openbare orde te handhaven. Hoeveel extra handhavingscapaciteit is nodig in Medemblik en hoe wordt dit gefinancierd?
- Hoe wordt opgetreden bij overlast en incidenten? Is er een draaiboek voor zero-tolerance beleid?
6. Sociale impact en zorgvoorzieningen
- Heeft het college onderzocht welke impact de vestiging van een AZC in Medemblik zal hebben op de capaciteit van voorzieningen zoals huisartsen, tandartsen, GGZ, onderwijs en het ambtelijk apparaat?
- Kan het college garanderen dat de zorg (huisarts, en tandarts) van inwoners van gemeente Medemblik niet lijdt onder de komst van de opvanglocatie?
- In andere gemeenten is gebleken dat huisartsenpraktijken te maken kregen met een patiëntenstop en lange wachttijden. Heeft Medemblik een plan om te voorkomen dat de komst van een AZC de toegankelijkheid van huisartsenzorg voor inwoners verslechtert?
- In gemeenten waar al grootschalige opvang plaatsvindt, bleek de ambtelijke capaciteit onder druk te komen staan, wat leidde tot hogere externe inhuurkosten. Hoe wordt voorkomen dat dit ook in Medemblik gebeurt?
7. Onderwijs en woningbouw
- Hoeveel extra leerlingen verwacht de gemeente als gevolg van een AZC?
- Heeft Medemblik voldoende docenten en faciliteiten om een toestroom van nieuwe leerlingen op te vangen?
- Welke extra ondersteuning is nodig voor kinderen die te maken hebben met leerachterstanden en taalbarrières?
- Hoeveel woningen heeft Medemblik nu beschikbaar voor statushouders, en hoe lang is de wachtlijst voor reguliere woningzoekenden?
- Hoeveel opvangplekken voor asielzoekers waren oorspronkelijk toegewezen aan de gemeente Medemblik volgens de Spreidingswet, en welk aantal wordt nu verwacht volgens het verdeelbesluit van minister Faber? (bron: https://nos.nl/artikel/2556460-gemeenten-in-verzet-tegen-fabers-verdeelbesluit-over-asielzoekers)
8. Integratie en maatschappelijke participatie
- Wordt er gekeken naar mogelijkheden ter bevordering van de integratie?
- Hoeveel geld is hiervoor beschikbaar?