Ga naar de inhoud

Rick Mensink (HvM) pleit voor verhoogde verkeersveiligheid bij de kruising Markerwaardweg en fietspad Oosteinde Opperdoes.

  Opperdoes – De inwoners van Opperdoes en Medemblik zijn er vast wel bekend mee: de inmiddels beruchte kruising tussen de Markerwaardweg en het fietspad Oosteinde Opperdoes, vaak ook aangeduid als het Opperdoezerpad of Medemblikkerpad. Voor velen die deze route regelmatig nemen, is het een welbekend knelpunt in het verkeer.

  Het was dan ook schrikken toen het nieuws ons bereikte dat een fietsbezorger afgelopen woensdag gewond raakte na een aanrijding met een auto op deze specifieke kruising. Dit tragische incident werpt een schaduw op de toch al groeiende zorgen over de veiligheid van deze locatie.

  Raadslid Rick Mensink van de fractie Hart voor Medemblik heeft daarom vragen gesteld aan het college omtrent deze verontrustende situatie. Rick Mensink: “Deze kruising staat al jaren bekend als onveilig. Het is absoluut noodzakelijk dat er op korte termijn maatregelen worden getroffen om herhaling van zulke tragische incidenten te voorkomen.”

  Het is waar dat er al plannen op tafel liggen om de verkeerssituatie te verbeteren. De parallelweg van de Markerwaardweg zal, volgens deze plannen, doorgetrokken worden tot aan de N239, waardoor de fietsoversteekplaats naar verwachting veiliger wordt door de aanleg van een middeneiland. Maar, zoals Rick Mensink terecht opmerkt, zal de realisatie van deze plannen nog minstens vier jaar duren. En wat gebeurt er in de tussentijd?

  In de raadsvragen stelt Mensink een tweetal opties voor om de veiligheid op korte termijn te verbeteren:

  • Het ophogen van het fietspad aan beide zijden van de Markerwaardweg, zodat het overzichtelijker wordt voor zowel fietsers als automobilisten.
  • Het plaatsen van extra waarschuwingsborden om zowel fietsers als automobilisten te waarschuwen voor de gevaarlijke kruising.

  “Elk ongeluk is er één te veel,” benadrukt Rick Mensink. “We moeten nu actie ondernemen en niet wachten op grootschalige infrastructurele veranderingen. De veiligheid van onze inwoners moet altijd vooropstaan.”

  Het is nu aan het college om te reageren op de vragen en voorstellen van het raadslid.