Ga naar de inhoud

Hart voor Medemblik wil een waarderingsbijdrage voor jonge carnavalswagenbouwers. 

  Carnaval vieren zit in de cultuur van sommige dorpen in de gemeente Medemblik. In onder andere Wognum, Nibbixwoud, Benningbroek en Sijbekarspel wordt dit gevierd. De jeugd bouwt een prachtige praalwagen en houdt hiermee een traditie in stand. Thom Meendering, commissielid van Hart voor Medemblik vindt dat hier vanuit de gemeente Medemblik een waarderingsbijdrage voor mag komen.

  Meendering schrijft dat de jeugdige bouwers bij het bouwen van een praalwagen leren samenwerken en zichzelf praktische vaardigheden aanleren. ‘Door het bouwen van een carnavalswagen te blijven stimuleren als gemeente verhoog je mogelijk ook de interesse in praktische beroepen’, zegt Thom Meendering. Buiten dat is het ook belangrijk om dit soort tradities in stand te houden. Deze dorpen, zelfs boven de rivieren, vieren carnaval en uiten dit ook door het bouwen van een wagen. Deze cultuur willen wij voor de toekomstige generaties in stand houden en laten waarderen door de gemeente Medemblik. Hart voor Medemblik wil weten of er onderzoek gedaan kan worden naar de regeling zoals in de gemeente Bladel. Ook willen zij weten of hoe het College van B&W zich verhoudt tot zo’n regeling en of er nog andere regelingen zijn waar jeugdige bouwers aanspraak op kunnen maken. 

  Raadsvragen

  1.  Is het College van B&W bekend met initiatieven als die van de gemeente Bladel waar jeugdige carnavalsverenigingen en -groepen subsidie kunnen ontvangen voor de bouw van carnavalswagens? 
  2. Is het College van B&W bereid de mogelijkheden voor een vergelijkbare subsidieregeling binnen onze gemeente te onderzoeken? 
  3. Overweegt het College van B&W een vergelijkbare subsidieregeling in te voeren binnen onze gemeente om de betrokkenheid van jeugd bij carnavalsactiviteiten te stimuleren? 
  4. Is het College van B&W het met Hart voor Medemblik eens dat een soortgelijke regeling een blijk van waardering en steun is aan alle carnavalsverenigingen en -groepen in de gemeente Medemblik?
  5. Kan het College van B&W toelichten of er andere subsidies of regelingen zijn waar carnavalsverenigingen en -groepen in de gemeente Medemblik gebruik van kunnen maken? 

  Bijlage:

  Carnavalswagens bouwen | Bladel