Ga naar de inhoud

11. Hart voor sport, verenigingen, cultuur en toerisme

Naast ons landschap zijn ook sport en cultuur de visitekaartjes van onze gemeente. Hart voor Medemblik wil ervoor zorgen dat onze inwoners (meer) gaan sporten en dus ook dat de voorzieningen daarvoor in de dorpen op peil blijven. Iedereen moet in de nabije omgeving een sport kunnen beoefenen. Wij stimuleren zoveel mogelijk mensen van jong tot oud om gezond te leven en te bewegen. Ook het verenigingsleven is voor de dorpen van groot belang. Deze bevinden zich in het hart van onze lokale samenleving, zorgen voor verbinding en gaan eenzaamheid tegen.

De maatschappelijke samenhang in de dorpen willen we behouden. Vrijwilligers van (sport)vereningen waarderen en ondersteunen wij daarom blijvend. Met onze “Medemblikkerpas” willen we sport en cultuur voor mensen met een kleine beurs toegankelijk maken. Wij willen grote topsportevenementen naar onze gemeente halen en van de gemeente Medemblik een echte (top)sportgemeente maken. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld zeilen, skeeleren, handbal, jiujitsu of andere sporten. Dit soort evenementen zorgen voor een directe financiële stimulans in de richting van de lokale ondernemers, voor een stukje extra toeristenbelasting en voor de nodige (internationale) bekendheid van de gemeente Medemblik.

Het is belangrijk dat alle kinderen kennis kunnen maken met cultuur. Wat kunst en cultuur precies is, interpreteert iedereen anders. Een belangrijk uitgangspunt voor Hart voor Medemblik is dat inwoners zelf kiezen wat zij cultuur vinden en wat niet. Het cultuuraanbod moet aansluiten bij de wensen van de inwoners.

Hart voor Medemblik wil:

 1. Besparen op nieuwe kunst in de openbare ruimte en dit geld besteden aan praktische zaken zoals: openbare toiletten, de bestrijding van verkeersoverlast en het onderhoud van speeltuinen;
 2. Meer waardering uitdragen voor de eigen identiteit van de gemeente en de regio. Het beschermen van ons (cultureel) erfgoed en weten waar je vandaan komt en/ of leeft vinden wij belangrijk;
 3. In de raadszaal een Nederlandse vlag, de dorpswapens en een gemeentewapen;
 4. De jeugd stimuleren en uitdagen om mee te doen aan sport, verenigingen en cultuur;
 5. Dat de gemeente niets subsidieert wat de markt ook kan oppakken;
 6. Dat de gemeente Medemblik nieuwe musea helpt met de procedures tijdens de opstart- en ontwikkelingsfase;
 7. De toeristenbelasting verhogen om de lasten voor de inwoners en bedrijven te verlagen;

  Sport

 8. Sportvoorzieningen in stand houden, ook in de dorpen;
 9. Sport toegankelijk houden door het invoeren van de “Medemblikkerpas”;
 10. Eindelijk duidelijkheid over het zwembad in Wervershoof;
 11. Lokale sport stimuleren voor zowel de geestelijke als de lichaamlijke gezondheid van de inwoners;
 12. Meer (top)sportevenementen naar onze gemeente halen;
 13. Meer bewegingstoestellen voor jong en oud in openbare ruimtes;
 14. Actieve en zichtbare waardering voor de sportkampioenen van de gemeente Medemblik.

Vraag?

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  WhatsApp
  Telegram