Ga naar de inhoud

Nieuw Enkhuizen en Hart voor Medemblik doen mee met visserij protest

  Op 14 augustus gaan de politieke partijen Nieuw Enkhuizen en Hart voor Medemblik demonstreren op het IJsselmeer. De lokale partijen gaan met veertien personen mee met schipper Wouter Klaassen van vissersboot EH49 naar Breezanddijk nabij Windpark Fryslan.
  Daar gaan wij de vissersstem laten horen en de alarmklok luiden.

  Piet Mazereeuw voorman van de lokale partij Nieuw Enkhuizen en oprichter van de Facebookgroep ‘Vrienden behoud het IJsselmeer’ “Politiek Den Haag ziet het IJssel-, Markermeer nu als een soort industrieterrein. Onze meren worden vol gezet met windparken, zonne-eilanden en Markerwadden, een verpakte naam voor inpoldering! En onze visserlui van oudsher worden stiekem uitgerookt! Onacceptabel!”

  “Hart voor Medemblik steunt de vissers met hun protest tegen de huidige klimaatplannen om het IJsselmeer om te bouwen tot energiecentrale.” Aldus Hart voor Medemblik raadslid Tjeu Berlijn. “De visserij wordt verjaagd en vervuiling van het drinkwater dreigt. Dit gaan wij niet accepteren.” Sluit Berlijn af. 

  Is er nog een toekomst voor de volgende generatie IJsselmeer vissers?
  Door de komst van duizenden offshore windturbines worden viswateren gesloten en komen het vissermanbestaan en de voedselvoorziening in gevaar. Actiegroep eendracht maakt kracht (EMK) vraagt ook vooral aan jonge vissers om van zich te laten horen, zich te verenigen en op 14 augustus om 11 uur naar de vluchthaven Breezanddijk nabij Windpark Fryslan te komen. Er doen 50 kotters mee aan het protest. De demonstratie zal rond 14.00 uur beëindigd worden.