Ga naar de inhoud

Medemblik Aardgas vrij

  Dit is een visie, dat bespreken we nu niet. Dat hoor ik de wethouder regelmatig als antwoord geven op kritische vragen over haalbaarheid, betaalbaarheid of andere kritische vraag over Medemblik Aardgas vrij. De wethouder komt daar misschien mee weg bij klimaatkostenontkenners maar niet bij Hart voor Medemblik. 

  Het wordt tijd dat de wethouder eerlijk is over de kosten die de geformuleerde klimaatambities met zich meebrengen. Daarbij ook aangeeft hoe deze kosten betaald gaan worden en door wie! 

  Wij zeggen nee tegen de doorgeslagen en onnodige klimaatambities om woonwijken te dwingen om van het aardgas af te gaan. Dit beleid heeft de potentie om de huiseigenaren en huurders van gemeente Medemblik financieel te schaden.

  Is er wel onderzocht of er voldoende kundige arbeidskrachten zijn? 
  Is het wel betaalbaar voor de inwoners? 
  Stijgen de woonlasten voor laag- en middeninkomens niet? 
  Als wij hier naar vragen blijft het antwoord vaag. We moeten ons dan vooral geen zorgen maken want het komt later wel. 

  Met dit beleid kiest de gemeenteraad ervoor om de kosten inzichtelijk te krijgen wanneer de gemeente is begonnen met verbouwen. Dit is voor Hart voor Medemblik onbegrijpelijk. 

  Het planbureau voor leefomgeving stelde recent vast dat de route naar aardgasvrije woningen een financieel onverantwoord idee is en mogelijk ook wel zinloos omdat de CO2 uitstoot van huizen 7 a 8% van de totale CO2-uitstoot is. Dus dat kan slimmer.

  Het is cruciaal dat vooral de lage en middeninkomens niet geconfronteerd worden met stijgende woonlasten. 

  Energiebesparende maatregelen treffen zoals het isoleren van huizen zijn op de korte termijn vele malen effectiever en goedkoper dan huizen ombouwen naar aardgasvrije woningen. 

  Stop met het verbouwen van wijken naar aardgasvrij.

  Hart voor Medemblik zet in op drie punten.

  1. Aardgas blijven gebruiken totdat er goedkopere alternatieven zijn. 
  2. Starten met huizen goed isoleren.
  3. Geen stijging van de woonlasten voor laag- en middeninkomens

  Meer weten over ons duurzaamheidstandpunt? Klik hier

  Tjeu Berlijn
  Raadslid Hart voor Medemblik